Omgeving

Omgeving

Reserveren
024 64 22241

De Hof te Leur

De boerderij waarin ons restaurant is gevestigd, behoort tot het landgoed van familie Van Verschuer en is gebouwd rond 1840. Het pand heeft een rijke historie en heeft door de jaren heen vele bezoekers aangetrokken. Oorspronkelijk had uitsluitend het voorhuis van de boerderij de functie van café-biljart. Pas veel later (rond 1920) is de bovenverdieping gebouwd en heeft het pand dienst gedaan als leerlooierij, naast de functie van boerderij met koeien.

Destijds werd deze locatie, tevens ANWB-punt voor de fietspomp, aangeboden door de Graaf van Limburg-Stierum. Er staat nog steeds een mooi oud ANWB bord aan de voorzijde van het pand, waar de ‘doorgaande’ weg naar Wijchen liep. ‘Nevens den grooten weg naar Wijchen ligt aan de eene zijde, achter den heuvel, de plaats waar vroeger “de Hof te Leur” werd gevonden’, volgens oude geschriften.

Functie

Tijdens operatie ‘Market Garden’ in 1944 was de Heerlijkheid van Leur een rustplaats voor de geallieerden. Een gedenkplaat in het restaurant herinnert nog steeds aan deze periode.

De Leurse Hof had ook een speciale functie tijdens de kermis. Aan de overkant van het pand werd de kermisvreugde verhoogd door een danstent. Dit had een aantrekkingskracht op de buurtdorpen. De laatste kermis in Leur dateert alweer van 1948. De vele functies van De Leurse Hof heeft het in de loop der jaren gemaakt tot wat het nu is: een prachtig restaurant in een bijzonder rijke omgeving.

Ontdekken

Oldtimer Vrienden Wijchen ( O.V.W.) organiseert regelmatig toerritten. De Leurse Hof is de vaste rustplaats. Oldtimers die minimaal 25 jaar oud zijn, zijn welkom. Geïnteresseerden kunnen ook lid worden van de club.

 

Zelf de omgeving van Leur ontdekken?